Laatste Nieuws

     

In memoriam René Konings
Op 15 september 2020 is het eerste exemplaar van het boekje i.v.m. het overlijden van onze oud voorzitter, René Konings,  aan zijn echtgenote uitgereikt.
Klik hier voor een foto impressie van deze aangelegenheid.

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0

Opschorting activiteiten Heemkundekring “De Vrijheijt van Rosendale”

De heemkundekring ‘De Vrijheijt van Rosendale’  zag zich in maart genoodzaakt vanwege de coronacrisis de publieksactiviteiten op te schorten tot 1 september. Gelukkig kon een aantal werkzaamheden achter de schermen doorgang vinden, zoals het uitbrengen van het halfjaarlijkse tijdschrift. Dat gold ook voor een aantal beheersactiviteiten zoals een vernieuwing van de website en het beschrijven van de beeldcollectie.

Gezien de recente ontwikkelingen heeft het bestuur helaas moeten besluiten tot een verlenging van de opschorting van de publieksactiviteiten tot 1 januari 2021.  Dat wil zeggen geen open huis op de eerste zaterdag van de maand, geen lezingen of excursies. Aan het tijdschrift en de collecties wordt verder doorgewerkt. De eerder voor maart geplande jaarvergadering zal in september/oktober schriftelijk worden afgedaan. Op de agenda staan onder andere de verantwoording van het bestuur door middel van de jaarverslagen (inhoudelijk en financieel) over 2019 en de benoeming van een aantal nieuwe bestuursleden.
Het bestuur hoopt met ingang van het nieuwe jaar in Cultuurhuis Bovendonk de publieksactiviteiten weer op te kunnen pakken.

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0

Omdat onze Heemkundekring vanaf 2019 deelneemt aan het project Brabant Cloud van Erfgoed Brabant, zijn vrijwilligers van onze vereniging druk doende om onze collecties toegankelijk te maken voor een breed publiek via onze eigen website. Een aanzienlijk gedeelte van ons fotoarchief en de bidprentjesverzameling kunt u reeds raadplegen.
Met regelmaat worden er aan deze website veranderingen doorgevoerd, zodat belangstellenden kunnen genieten van de nieuwe mogelijkheden.
Dat kan soms tot enige verwarring leiden.
Wij hopen op uw begrip zolang de website deels onder constructie is. Komt u er niet uit, dan kunt u een e-mail sturen naar info@heemkundekringroosendaal.nl

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0


SUIKERHOEK, een tiendelige documentaireserie van Raoul de Zwart, geproduceerd door ENTROP&DEZWARTFILMS.
Uitzending via Omroep Brabant vanaf 1 september om 17.54 met elk uur, gedurende 24 uur, een herhaling.
In deze serie duikt filmmaker Raoul de Zwart in het kleurrijke zoete verleden van de Zuidwesthoek van Brabant. Plotseling verrezen daar immers zo’n 150 jaar geleden fabrieken zo groot als kathedralen. Aangedreven door meer dan manshoge stoommachines produceerden ze van september tot januari suiker uit bieten. Deze kleine industriële revolutie kende nergens zijn weerga in Nederland. SUIKERHOEK vertelt aan de hand van interviews en talrijk nooit eerder gepubliceerd foto- en filmmateriaal het verhaal van de suikerboeren en -baronnen, de arbeiders en de innovaties en deze industrie.
Deel dit bericht met vrienden. Je kunt onderstaande social media links daarvoor gebruiken:

YOUTUBE:
https://youtu.be/SOuiAGphimY

FACEBOOK:
https://www.facebook.com/raoul.dezwart/posts/10214833718871163

                                                                           0-0-0-0-0-0-0-0-0-0

-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-

De Dag van de Brabantse Volkscultuur 2020 zou plaatsvinden op 17 oktober in Roosendaal. Wegens corona is besloten deze bijeenkomst te vervangen door een online bijeenkomst op woensdagavond 28 oktober, van 20:00 tot 21:45 uur.
De Dag van de Brabantse Volkscultuur 2020 wordt georganiseerd door Erfgoed Brabant, Brabants Heem en de Historische Vereniging Brabant. En met speciale dank aan theater De Kring Roosendaal en Erfgoedcentrum Tongerlohuys. Dit jaar sluit het thema aan bij de Maand van de Geschiedenis: Oost/West.
Brabanders die naar het buitenland emigreerden zullen in het online programma centraal staan.
Op de portal Brabants Erfgoed vindt u al mooie artikelen, objecten en een podcast over het thema.
Bezoek de website van de Erfgoed Brabant Academie voor het programma, informatie over aanmelden en meer: https://www.erfgoedbrabantacademie.nl/brabantse-volkscultuur
Heeft u vragen? Neem dan contact op met Heleen Regenspurg (Erfgoed Brabant) door een mail te sturen naar heleenregenspurg@erfgoedbrabant.nl.
Wij hopen dat u allemaal met ons meekijkt naar de uitzending op 28 oktober.
Met vriendelijke groet,
Namens Erfgoed Brabant, Brabants Heem en de Historische Vereniging Brabant,
Heleen Regenspurg
Erfgoed Brabant
             
   

                                                   -0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-