Klik hier voor de aktiviteitenkalender.

De Brabantse smokkelcultuur

Op maandagavond 24 oktober geeft Paul Spapens in Cultuurhuis Bovendonk, Bovendonk 111 in Roosendaal bij Heemkundekring De Vrijheijt van Rosendale een lezing over smokkelen in Brabant.
Spapens is een autoriteit op dit gebied en schreef een boek over het onderwerp.
Nergens in Nederland is zoveel gesmokkeld als in Brabant. De gevolgen zijn nog steeds merkbaar. Dat Brabant een groot aandeel als productielocatie van chemische drugs is, vindt zijn wortels in de smokkeltraditie.

Wat smokkelden de Brabanders? Wat waren de belangrijkste smokkelperiodes? Welke geniale slimme trucs pasten de Brabanders toe? Al deze intrigerende vragen worden beantwoord tijdens deze lezing.

De lezing begint om 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur. Entree is gratis.
Inschrijven voor de lezing kan op zaterdag 1 oktober tussen 10.00 en 12. 00 uur en op dinsdagmiddag 4 oktober tussen 13.30 en 16.00 uur in Cultuurhuis, Bovendonk 111
Wilt u kennismaken met Heemkundekring De Vrijheijt van Rosendale dan is dit een mooie gelegenheid. Tot ziens!

Rabo ClubSupport

Beste Leden
Ook in 2022 organiseert de Rabobank Zuidwest-Brabant wederom de Rabo ClubSupport.
Zoals bekend is dit een actie van de plaatselijke Rabobank om verenigingen en clubs financieel te ondersteunen.
Voor die financiële ondersteuning wordt  door de Rabobank een deel van de winst gebruikt.
Onze Heemkundekring doet al diverse jaren mee met deze actie en heeft ons steeds een aardig bedrag opgeleverd.

Hoe kunt u meedoen aan deze actie?
Als u cliënt bent van Rabobank Zuidwest-Brabant(Roosendaal) en tevens lid bent van de bank, dan kunt u aan de Rabo ClubSupport actie deelnemen.
Van 5 september t/m 27 september  kan elk lid van de Rabobank maximaal 3 stemmen uitbrengen op 3 verschillende deelnemende clubs en verenigingen die u na aan het hart liggen.

Hoe gaat u stemmen?
Via de website van de Rabobank of via de Rabo App. gaat u naar “Service”. Vervolgens naar “Algemeen” en daarna naar “Lidmaatschap”.
Op Rabo Clubsupport kunt u 1 stem uitbrengen op:
Heemkundekring De Vrijheijt van Rosendale.
De andere 2 stemmen kunt u uitbrengen op 2 andere deelnemende verenigingen die op de website vermeld staan.
Op 10 oktober wordt de uitslag bekend gemaakt.
Wij houden u op de hoogte van de opbrengst die we samen hebben bereikt en danken u alvast voor uw stem op :
HeemkundekringDe vrijheijt van Rosendale

Adrie Hellemons

-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-

Klik hier voor “De Koerier”, de periodiek van Brabants Heem, met tal van wetenswaardigheden over Heemkundig Brabant.

-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-

Ook de werkgroep “tentoonstellingen” heeft de laatste tijd niet stilgezeten.
Zo hebben zij de tentoonstellingsruimte eens grondig aangepakt en volledig opnieuw ingericht.
Klik hier voor een foto-impressie van de nieuw ingerichte tentoonstellingsruimte.